Ο κόσμος μου έχει αρχίσει να γεμίζει από χρώματα παράξενα, λέξεις άγνωστες κι έννοιες που ψάχνω το νόημα. Τα αγόρια μου είναι στην πρώτη δημοτικού. Μαθαίνουν ορθογραφία, αναγνωρίζουν τα ρήματα και κατανοούν τον πληθυντικό. Διαβάζουν ολόκληρα κείμενα και κάνουν αφαιρέσεις. Μέχρι εδώ καλά. Είναι όμως δίδυμα. Και τώρα περισσότερο από ποτέ, συνηδητοποιώ ότι έχει ο καθένας τον τρόπο του στα νέα ξεκινήματα. Όπως κι ότι ο καθένας θέλει το χρόνο του στις καινούργιες προσλαμβάνουσες.
Η Τζιλ Δούκα, life coach, συγγραφέας και ιδρύτρια του www.uniquenessdevelopmentgroup.com δίνει τις εξηγήσεις της (και σε μένα και σε σένα εκεί, που έχεις δίδυμα):
«Πάντα θεωρούσα συναρπαστικά τα δίδυμα. Όταν ήμουν μικρή είχα και φίλους και έβλεπα αυτό το ξεχωριστό δέσιμο που είχαν και το θαύμαζα. Όταν άρχισα να κάνω έρευνα πάνω στο γεγονός ότι όλοι είμαστε μοναδικοί, πολλοί με ρωτούσαν: και τα δίδυμα; Και άρχισα να ψάχνω και να διαβάζω γι’ αυτά…
Και ανακάλυψα ότι είναι πιο μοναδικά, από μοναδικά! Ακόμα και τα μονοζυγωτικά δίδυμα, που μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό και προέρχονται από το ίδιο ωάριο το οποίο στη συνέχεια διαιρείται σε δύο έμβρυα, έχουν διαφορετικό DNA!
Παρατηρώντας καλά θα δεις ότι το ένα είναι πάντα πιο επικοινωνιακό, ή πιο εύσωμο, ή πιο χαρούμενο, ή πιο λιγομίλητο, ή πιο αθλητικό, σίγουρα πιο…. κάτι! Μην ξεγελιέσαι. Είναι πιο… γιατί στην ουσία είναι δυο διαφορετικά παιδιά τα οποία απλώς μοιράστηκαν τους πρώτους μήνες της ζωής τους στην μήτρα της μαμάς τους.
Ναι, έχουν μια πολύ ιδιαίτερη επικοινωνία μεταξύ τους όμως βιώνουν τις καταστάσεις με τελείως διαφορετικό τρόπο, όπως τα άλλα αδέλφια. Να γιατί η συμβουλή μου στους γονείς με δίδυμα είναι να τα υποστηρίζουμε στο να αναπτύσσουν την ιδιαιτερότητά τους και την μοναδικότητά τους με το να τα αφήνουμε να εκφράζονται και να κάνουν, όπου είναι δυνατόν, τις επιλογές τους.
Μαμά και μπαμπά, ενθάρρυνε τα να βρουν τα μοναδικά τους ταλέντα και τις κλήσεις τους, όσο διαφορετικές και αν είναι μεταξύ τους. Αντιμετώπισε τις δυναμικές κι αδυναμίες του κάθε παιδιού με διαφορετικό τρόπο κι αντιμετώπισέ τα σαν δύο αδέλφια άλλης κατάστασης! Το μόνο κοινό τους είναι η ηλικία.
Α… και συγχαρητήρια! Το να φέρεις στον κόσμο δίδυμα, είναι ένα μεγάλο δώρο από τον Θεό, αλλά και μια μεγάλη πρόκληση για εσένα, την οποία δεν θα λάμβανες ποτέ αν δεν είχες τα προσόντα να ανταπεξέλθεις!»
ΥΓ: Δεν έχω καμία έξτρα συμβουλή να ξεστομίσω, ούτε κανένα τρικ να προτείνω για να αντιμετωπίσεις το δικό σου διπλό στοίχημα! Μόνο ένα έχω να πω:  Ζηλεύω τρελά τη σχέση των διδύμων. Αυτή είναι μοναδική!

Καλή συνέχεια

photos source by: awesomepictures.me